Råsundas Gräs

Nästa år, säsongen 2012 är det som de flesta säkert vet sista året på fantastiska Råsunda Fotbollstadion. Det kommer bli ofattbart sorgligt, och det är vår uppgift att göra sista säsongen till en oförglömlig sådan!

Hetsa alla till att köpa årskort!

Det diskuteras en del om förslag på hur vi ska göra för att locka så många som möjligt till Råsunda sista säsongen i denna tråd på AIKForum. Kom gärna med förslag i tråden eller här i kommentarsfältet om du inte är medlem.

Pratas en del om att på allvar återinföra en av de vackraste sångerna som någonsin sjungits på Norra, "Råsundas Gräs" under säsongen 2012.

Hjälp till att sprid budskapet redan nu!

"Råsundas gräs, det växer mot himlen
På Råsundas gräs där spelar vårt lag - AIK
Långt har jag färdats och mycket jag sett
Men på mitt lag ser jag aldrig mig mätt
Stormar har rasat men vinden har vänt
Och den tar mig tillbaka till Råsundas gräs!
"

Säsongssammanfattning 2011!

Igår spelades sista matchen av årets säsong i serien vi hatar att älska. AIK kryssade mot de redan guldklara Helsingborg och avrundade en riktigt bra säsong på ett bra sätt.

Efter fjolårets fullständigt miserabla säsong var många skeptiska inför 2011. AIK hade inte gjort någon nämnvärd förstärkning och jag var på förhand nöjd med en placering på övre halvan. 
Efter försäsongen, som visserligen inte betyder något hade pessimismen minskat något och topp-5 kändes inte helt orimligt.
Efter fem matcher (Syrianska ej inräknat) hade AIK tagit elva poäng och låg i toppskiktet av tabellen och man hade på ett stundtals övertygande sätt slagit Göteborg, Mjällby och Örebro. Sistnämnda kanske inte var så övertygande, men tre poäng trots att man spelar dåligt är också övertygande på sitt sätt. AIK hade även spelat oavgjort borta mot Elfsborg vilket inte alls är särskilt enkelt.
De försiktiga tongångarna som fanns inför säsongen hade snabbt bytts ut mot den klassiska AIK-optimismen, av vissa kallad hybris.

AIK fortsatte övertyga, Teteh Bangura sprutade in mål och man höll tätt bakåt. Bortaspelet började tillslut klicka och det gick inte att förbise att AIK faktiskt var ett guldjagande lag, bara månader efter att man känt den där nervositeten som renderade i illamående inför och under varje match.

Men så hände det som så ofta hänt ett guldjagande AIK under sommarfönstret. Skyttekungen Teteh Bangura såldes för strax över 30 miljoner, och någon match senare var även det spelmässiga geniet Mohamed Bangura borta.
AIK hade visserligen kammat hem 50 miljoner på spelare man köpt in för två miljoner, men man hade i vanlig ordning "sålt guldet".

Återigen var folk skeptiska och nu gällde det att hålla Europaplatsen. Med facit i hand gick det betydligt mycket bättre än vad jag trott. De tio matcherna AIK spelade utan Mohamed och Teteh Bangura tog man 25 av 30 poäng.
En andraplats är riktigt bra jobbat med tanke på hur överlägsna Helsingborg faktiskt var i år. Vi blev dessutom rånade på tre poäng av SvFF.


Jag är alltså väldigt nöjd med årets säsong, men det finns ändå vissa saker som kunnat gjorts bättre.

* Bortaspelet i början av säsongen
I inledningen var AIK riktigt svaga borta och man tappade många viktiga poäng i dessa matcher.

* Resultaten i viktiga matcher
Endast en poäng mot Djurgårn som var riktigt dåliga i år. Förlust mot Elfsborg hemma i en otroligt viktig match. Förlust borta mot Göteborg, också i en viktig match. AIK förtjänade helt enkelt inte att vinna guld, då ska man vinna de viktiga matcherna.

* Utvecklingskurvan hos vissa
Gäller långt ifrån alla men främst Viktor Lundberg, Daniel Gustavsson och Admir Catovic förväntade jag mig mycket mer av. De två sistnämnda presterade väldigt bra under försäsongen och jag trodde på genombrott för samtliga.
Det känns snarare som att Lundberg gått bakåt i utveckligen, DG är för valpig och Catovic har varit bedrövlig.

**********

Silver är verkligen inte fy skam.


Problem med internet

Som ni märkt, inget inlägg på ett tag det beror på problem med internet hemma och jag har ine lust att skriva ett långt inlägg via mobilen.
Ska försöka lösa det snarast möjligt.

Trots Kamara, väldigt ovisst på anfallsfronten

Igår blev Alhassan A Kamara även kallad Crespo Kamara klar för AIK. Det har hängt i luften ett tag och redan för en månad sedan skrev jag om honom här i bloggen som en potentiell ersättare till Banguras. Inlägget hittar du här

Crespo Kamara som jag väljer att kalla honom känns väldigt intressant på förhand, född 1993 och verkar ganska komplett som fotbollsspelare. Av vad jag läst om hans spelartyp så känns det som en blanding av Mohamed och Teteh i spelstilen. Han kan både hålla i bollen och gå i djupled med sin snabbhet.
Crespo ansluter till truppen 2012 och har skrivit ett fyraårskontrakt. Övergångssumman hamnade på cirka 500 000 + en vidareförsäljningsklausul på cirka 10-15% enligt Expressens Daniel Kristoffersson. Teteh och Mohamed gick till AIK för cirka en miljon vardera och hade en vidareförsäljningsklausul på 10%.
Kortfattat känns Kamara alltså som en ganska riskfri satsning med stor potential.

Därför kan rubriken kännas ganska konstig men jag ska förklara varför nedan.
Inför nästa säsong ser anfallsbesättningen för tillfället alltså ut enligt följande: Crespo Kamara, Kwame Karikari, Admir Catovic, Pontus Engblom (med största sannolikhet), Antonio Flávio (inte lika troligt) och Christian Kouakou.
Som ni ser samtliga väldigt unga om man bortser från Flávio som dock förmodligen inte kommer komma tillbaka med tanke på sin extremt höga lön, sina ytterst tveksamma prestationer under 2010 och de förmodligen X antal extrakilona han samlat på sig under Brasilienvistelsen.

Crespo Kamara har gjort bra ifrån sig i divison 1 hos Boden, men han är ung och frågan är om han är mogen för Allsvenskt spel?

Karikari känns högst osäker, han har verkligen blandat och gett under säsongen och jag hoppas att Nebo utvecklar honom i vinter men det finns inga garantier och han är alltså inget säkert kort heller.

Admir Catovic vill jag se försvinna fårn AIK så fort som möjligt, jag bryr mig inte om hur men bort ska han. Fullständigt bedrövlig har han varit i år och förtjänar inte ett öre från AIK.

Pontus Engblom som förmodligen kommer tillbaka från Sundsvall dit han är utlånad har gjort det bra i Superettan men det är inga garantier för att han kommer prestera i AIK. Kolla på till exempel Admir Catovic som gjorde bra ifrån sig i Väsby och flyttades upp till AIK och vi vet ju alla hur det gått för honom. Lite elakt att jämföra Engblom med Catovic kanske, men han får dock ses som ett osäkert kort han med.
Christian Kouakou är bara 16 år och lär antingen få lira med juniorerna eller Väsby 2012.

Alltså har AIK fem oprövade/osäkra spelare på anfallssidan 2012 och det känns som att man behöver en lite mer rutinerad herre som kommer leverera direkt. Det har pratats om Erik Sundin men jag vill inte se honom i AIK med tanke på åldern, den förmodade lönen och att han helt enkelt inte är så bra som många vill få det till.
Obolo kommer jämt och ständigt på tal men skulle AIK värva Obolo så skulle jag tappa allt förtroende för Jens Andersson och Björn Wesström.
Obolo är en fantastisk spelare men för AIK med sin svaga ekonomi (trots Banguraförsäljningarna) vore det självmord att köpa in en spelare för miljoner och samtidigt ge honom ett saftigt kontrakt, hur bra han än är.

Det här kommer jag kanske få ångra, men jag vill inte se någon värvning. Jag vill helt enkelt att AIK åtminstone fram till sommaren chansar/satsar (beroende på hur man vill se det) på de nuvarande spelarna.
Att ta in en rutinerad och dyr skulle innebära stora utgifter och samtidigt att talangerna vi har får mindre speltid.
Jag vill att AIK tror på Kari, Engblom och Kamara för jag är tämligen säker på att minst en av dem kommer göra bra ifrån sig. Om det sedan inte fungerar så bör AIK ha en scoutad spelare redo när sommarfönstret öppnar så vi slipper en ny Ljubojevic.
Det är såklart en risk, men ibland måste man ta risker speciellt med de ekonomiska problemen AIK har. Vi kan inte förvänta oss något guld med nuvarande anfallare, men om ett par år kanske...

Nej tack till Erik Sundin i AIK 2012.

Lite om Atakora och Karikari

Blir ett kortare inlägg än vanligt idag då jag bara ska gå igenom lite om AIKs Lalawélé Atakora och Karikari.
Först ut är inlånade Atakora som enligt mig gjort det riktigt bra under tiden han varit här, främst senaste matchen mot GAIS. Expressen skrev att han skulle kosta omkring 700 000 att köpa loss och det tycker jag är ett givet köp då AIK länge varit i behov av yttermittfältare med hög kvalité. Vi såg senast hur pass mycket bättre kantspelet blev än tidigare under säsongen och det kommer också gynna Karikari som är stark på huvudet.
Aftonbladet gick ut och påstod att AIK kan rata Atakora eftersom att han enligt Fredrikstads sportchef "provspelat i halva Europa". Pinsamt låg nivå på den artikeln, det finns mängder av afrikaner som provspelar överallt utan att få kontrakt. Teteh Bangura var i Trelleborg utan att få kontrakt, Mohamed var i både GAIS och Vasalund och så vidare.
Fredrikstad sportchef låter enbart bitter för att Lala ser ut att lyckas i AIK vilket han inte gjorde där, han hävdar att Atakora misslyckades i Värnamo också, då undrar jag hur det kan komma sig att AIK var mer intresserade av honom än Bangura när de värvade den sistnämnda 2010?
Jag tror riktigt mycket på Atakora och är övertygad om att AIK kommer köpa loss honom. Han har bra speed, effektiv teknik, bra inlägg och bra skott. En nyttig spelare helt enkelt.

***

Karikari har kritiserats av många och även mig efter sina insatser hittills i AIK-tröjan, han visade visserligen goda tendenser när han blev inbytt hemma mot Halmstad, när han startade och avgjorde borta mot Norrköping och nu senast mot GAIS. Bortsett från de matcherna har han dock varit under all kritik men jag börjar tro mycket på honom nu. Man ser att han har det i sig bara att han behöver slipa på vissa detaljer och jag är övertygad om att Nebojsa kommer hjälpa honom med det i vinter.
Förhoppningsvis kan Kari redan 2012 vara en viktig spelare för AIK, men det kan ta längre tid än så och vi måste ha tålamod med honom.
Karikari avgjorde borta mot Peking i år.

***

Jag uppmanar alla att ta sig till Råsunda den 16 oktober mot Häcken då det är dags för sista hemmamatchen för i år då vi även kan säkra Europaspel. Kom och tacka spelarna för en väl genomförd säsong!

***

Så fort säsongen är över kan ni räkna med en rad inlägg, jag kommer dels skriva om och bedöma AIKs säsong men också betygsätta och motivera varje enskild spelares insats under säsongen.
Upplägget kommer vara som så att jag börjar i ett inlägg med målvakterna för att i nästa ta backlinjen o.s.v. Jag kommer även bedöma Andreas Alms insats som tränare.
***

Låg kvalité på inlägget idag, skyller på trötthet och brist på något att skriva om...

Matchbetyg, AIK-GAIS

Till att börja med ber jag om ursäkt för den bedrövliga uppdateringen, som jag tidigare fick klagomål om. Men som jag skrivit tidigare, jag satsar på att då och då komma med högkvalitativa inlägg istället för att komma med korta och ganska intetsägande inlägg ofta.
Ni behöver alltså inte gå in på bloggen varje dag utan jag kommer att skriva ut på AIKForum, Gnagarforum och min twitter när ett nytt inlägg publicerats.

Nåväl, tänkte som lite plåster på såren komma med ett inlägg med matchbetyg från gårdagens härliga drabbning på Råsunda.

Till att börja med måste jag säga att jag tycker att AIK spelade oerhört bra och trevlig fotboll! Vi fick GAIS att framstå som ett superettanlag och de hade två skott på mål medan vi radade upp chanser.
Kritik dock till alla mot(?)gångare som inte tog sig till Råsunda igår, drygt 9 400 med stor hjälp från GAIS är pinsamt.
Vi jagar Europaspel!


Här är matchebtygen:

Kenny Stamatopoulos. Betyg: 2,5. Kommentar: Det är inte särskilt lätt att vara reservmålvakt och komma in då och då och göra ett bra arbete, men Kenny gör det bra. Sätts inte på prov då AIK spelar fantastiskt försvarsspel men han tar för sig mer i luftrummet än tidigare. Borde dock inte släppt in målet genom att peta Wandersons skott åt en kant istället för rakt fram. Celiks avslut var heller inte bra och billigt att bli tunnlad.


Martin Lorentszon. Betyg: 3. Kommentar: Syns inte så mycket idag, men det han väl gör gör han bra! En av de bolltryggaste i AIK och står rätt i försvarsspelet.

Alexander Milosevic. Betyg: 3. Kommentar: Liknande omdöme som Lorentszon, blir överglänst av Backman men gör det fortfarande bra.

Niklas Backman. Betyg: 4. Kommentar: Vilken insats! Är överallt och sliter som få. Två riktigt farliga frisparkar. Från att ha blivit överglänst av Milosevic i början av säsongen känns det som att de bytt roller den senaste tiden.

Nils-Eric Johansson. Betyg: 4. Kommentar: Nisses bästa insats försvarsmässigt i år, stänger Bassombeng totalt med vältajmade tacklingar, bra huvudspel och klockren positionering. Inte lika offensiv som vanligt dock.


Lalawele Atakora. Betyg: 3,5. Kommentar: Klasspelare! Fin och effektiv teknik, rundar ofta sin gubbe och kommer till inlägg. Snabb och riktigt giftig kontringsspelare. Snyggt mål!

Robert Åhman-Persson. Betyg: 2. Kommentar: En av RÅPs sämsta insatser i år, inte alls lika bra som tidigare. Tappar ofantligt mycket boll och kommer fel i defensiven. Dock ruggig frispark som förtjänade ett bättre öde.

Helgi Danielsson. Betyg: 4. Kommentar: Gör ett hästjobb idag då RÅP kommer fel så jobbar Helgi för de båda. Vårdat passningsspel och klockren i defensiven. Exakt såhär vill jag ha honom!

Martin Mutumba. Betyg: 3,5. Kommentar: Martin gör en bra insats igår trots de uteblivna poängen. Rundar sin gubbe ofta och när han på en touch tunnlar GAIS högerback innan han passar Nisse som slår inlägg till 1-0 så förstår man innebörden av ordet show!


Viktor Lundberg. Betyg: 2. Kommentar: Kanske orättvist att bedöma då han var skadad men syntes ingenting under den korta tiden han spelade.

Kwame Karikari. Betyg: 3. Kommentar: Sprang och skapade väldigt mycket, bättre bollkänsla än tidiga matcher, borde dock gjort minst ett mål på de fina lägena han skapade. Oslipad diamant och jag är övertygad om att Nebo under vintern kommer höja honom rejält.


Inhoppare:

Gabriel Özkan. Betyg: 4. Kommentar: Hoppar in på positionen jag velat ha honom i sen Banguras försvann.
Riktigt bra som släpande anfallare då han fördelar bollar fint och har läge att använda sitt farliga skott.
Klasspelare som i stort sett alltid levererar. Målet höjer betyget.

Kenny Pavey. Betyg: 2. Kommentar: pelade visserligen för kort för att kunna göra en rättvis bedömning men han såg ut att som mot Dif vara övertänd. Sprang utan att tänka (inte på det sköna Kenny-viset utan bara helt tankelöst) och riskabel i närkampsspelet. Fel man att sätta in om man vill stänga en match.

DG spelade för kort för betyg.

Allsvenskans bästa mittbackspar? Foto: Jesperzerman

RSS 2.0