Det är kring AIK det händer, Massa, Pavey, Obolo, Bangura och "bomben"

Som vanligt är det AIK som är AIK den överlägset mest omtalade klubben i media, speciellt såhär under Silly Season-tider.
Ett ständigt återkommande rykte som nu tycks kunnas avskrivas direkt är att Ivan Obolo skulle vara aktuell för AIK.
Nu ryktas han till den argentinska storklubben Boca Juniors vilken AIK givetvis inte kan mäta sig med ekonomiskt.
Sedan ryktena om en Obolo-återkomst startade har jag varit negativt inställd till det hela. Det är helt klart en klasspelare och jag är övertygad om att han skulle lyfta klubben, precis som under 2009.
Men samtidigt skulle en övergångssumma ligga på omkring 10 miljoner och lönemässigt har det pratats om över 200 000 kronor i månaden.
Jag kan inte annat än gilla AIKs agerande i den här frågan, de gjorde tidigt bedömningen att Obolo var för dyr och valde istället att chansa på Mohamed och Teteh, det föll som alla vet extremt väl ut och nu står man här nyrika och har precis gjort klart med Celso Borges.
Celso Borges, en av norska ligans bästa spelare som enligt BW liknar Obolo i spelstilen. Han kom som bosman och lönen finansieras av Swedbankpengar. Borges är dessutom endast 23 år och har ett vidareförsäljningsvärde till skillnad från Ivan.
Strålande.

Kenny Pavey ryktas till Ljungskile och en klubb på västkusten. Så länge det inte är Gais eller IFK Göteborg så är det acceptabelt.

Jag har via min Twitter kommit i kontakt med en skotsk kille i samband med Mohamed Banguras övergång till Celtic.
Han är en hängiven Celticsupporter och vi har snackat en del. De är tydligen besvikna med Mohameds prestationer och han avslöjade för några dagar sedan att Celtic ville göra sig av med Mohamed, helst sälja honom men en utlåning var acceptabel.
Givetvis snackas det om AIK men jag ser det som direkt orimligt, dels har agenten Patrick Mörk idag sagt att det är högst otroligt men jag är väldigt tveksam till att Mohamed skulle vilja gå tillbaka till AIK.
För det första börjar inte vår säsong förrän om tre månader, och hur lockande är en försäsong egentligen?
Dessutom tror jag att Mohamed känner sig "klar" med AIK, vilket jag också tycker att han är. Det är ett under att både Jos och Mohamed floppat i Celtic.

"Bomben" som jag skrev om för några dagar sedan ser tyvärr inte ut att brisera, inte i vinter i alla fall.
Spelarens klubb har trots sina ekonomiska problem backat i förhandlingarna med AIK och valt att behålla honom.
Beroende på AIKs läge i sommar är det dock högst troligt att man försöker värva honom då istället.

Idag stod det klart att AIK erbjudit Bryan Massa ett kontrakt. Bryan som mest är känd som Nike-ambassadör och tycks vara populär bland många ungdomar.
Hetsjakten mot honom har redan startat på GF med tanke på hans attityd i sin blogg. Jag gillar fotbollsspelare som är kaxiga, man måste bara älskar Martin Mutumba och Bojan Djordjic under 2009 till exempel. Och Zlatan Ibrahimovic och Mario Balotelli är hur sköna som helst.
Men skillnaden är, de har rätt att snacka för de har presterat.
Bryan är 20 år och spelar i Väsby United, visst han kanske är lovande men jag måste säga att jag verkligen inte gillar attityden. Det luktar en ny Catovic lång väg och jag tror i ärlighetens namn att han är i samma klass som Catovic ungefär.
Men till skillnad från de flesta på GF så väljer jag att inte såga honom förrän han underpresterar. Är han bra får han snacka hur mycket han vill och ha hur fula frisyrer som helst.

Dock verkar han inte vara medveten om vilken ära det är att spela i Sveriges största klubb, lite mer respekt och ödmjukhet bör man ha när AIK knackar på dörren.

Angående "bomben"

Då var det dags igen, den olidliga väntan som uppstår när någon på internet skrivit att en transferbomb snart kommer brisera.
Ryktet startade som jag nämnde igår på Flashback.
Skribenten a.e.g som tidigare avslöjade att Borges skulle bli klar i dagarna skrev följande "... Om allt går i lås så kommer en bomb brisera inom de kommande dagarna ..."
En annan skribent som jag aldrig sett tidigare skrev då "Det är INTE Goitom som är på väg!
jag kan säga att det är en spelare på en mer defensiv position."
Tidigare nämnda a.e.g svarade då "Då sitter du på helt annan info än mig. Inte nödvändigtvis angående spelaren utan om positionen."

Efter det kom också en för mig okänd skribent in och skrev "AIK kommer presentera två nya spelare innan helgen. Kan avslöja att ingen av dem är en anfallare. En av dem har tidigare AIK-koppling. Värvningen av den andra spelaren gör att en befintlig spelare lånas ut."

Det här satte givetvis igång en stor karusell på GF och nu tror de flesta att Markus Jonsson och Farnerud är på väg till AIK.

Jag beslutade att kolla lite närmare på saken och kan konstatera att mina källor hävdar att det först och främst faktiskt existerar en så kallad bomb.
Bomben ska enligt vad jag hört vara något av en klassvärvning med Allsvenska mått mätt, och han är anfallare.
Mer än så avslöjar jag inte ifall inget inträffar, det ska tydligen ha varit 99% klart men sedan har spelarens klubb backat lite. Men om saker går som AIK vill bör han vara klar inom några dagar.

This is the fucking Silly Season!

Jag gillar attityden, så länge AIK behåller kontrollen

Ett bra tag sedan jag skrev nu på grund av brist på motivation, men nu händer det en hel del kring AIK och då börjar det krypa i fingrarna.
Först en liten Silly Season-uppdatering.
Celso Borges, en av norska ligans bästa spelare skrev på nyårsdagen på ett treårskontrakt och han ses givetvis som en stor stjärna med Allsvenska mått mätt och har med all rätt stora krav på sig.
Costaricanen är 23 år gammal och jagades av bland annat toppklubbar i belgiska ligan. Han kom som bosman och det snackas om att han fick en sign-on på cirka fyra miljoner kronor och att han kommer tjäna över 100 000 kronor i månaden. En topplön med Allsvenska mått mätt, men Flavio hade ungefär samma och han såldes nyligen till en kinesisk klubb.
Det ska också understrykas att AIK fick ekonomiskt stöd av Swedbank Arena.
- Vi har fått riktade medel i Swedbankavtalet så värvningen belastar inte sportdelens ekonomi, säger Jens T Andersson. 
AIK har alltså åtminstone på pappret gjort en riktigt bra affär men det samma sak gällde med Sebastian Eguren och Svante Samuelsson och där minns vi ju hur det gick.
Nu gäller det hursomhelst för AIK att vara smarta, och arbeta som en storklubb gör efter en storvärvning.
Fokusera på stjärnan.
Ge Borges nummer 10, använd honom i reklamkampanjer och så vidare, allt för att öka hypen inför kommande säsosng och sälja ännu mer årskort. För det är en stjärna som anlänt, inget snack om saken.

Som jag nämnde lite kort ovan blev det alltså klart att Flavio lämnar för en liten summa, han går till ett kinesiskt lag. Perfekt för AIK, Flavio satt på en hög lön som det var otroligt viktigt att bli av med.

Ett rykte dök upp på forumet Flashback idag. Flashback är inte särskilt trovärdigt, men samma skribent som droppade dagens rykte avslöjade att Borges skulle bli klar så det är helt klart värt att åtminstone spekulera lite i ryktet.
Om allt gick i lås skulle spelaren bli klar inom några dagar.
Enligt en annan skribent rörde det sig inte om Goitom utan en "mer defensiv spelare".
Detta kan alltså tolkas som allt bakom anfallare. De troligaste kandidaterna är Markus Jonsson eller Pontus Farnerud, främst den förstnämnda.
Jag är i ärlighetens namn negativt inställd till de båda. Markus Jonsson börjar bli till åren och har nyligen varit utomlands vilket allt som oftast betyder hög lön. Dessutom stod Martin Lorentszon för en riktigt bra fjolårssäsong, främst andra halvan av året och jag tror mycket på honom.

Farnerud kräver med största sannolikhet också riktigt hög lön och det är redan trångt på innermittfältet.

***

FotbollDirekt släppte idag nyheten att AIK ville starta upp ett fotbollslag, alternativt köpa ett fotbollslag i Afrika. Det går inte att hävda något annat än att det pirrar lite extra i magen när man läser sådant. Det vore ett ruggigt spännande projekt, tänk er själva "FC Black Army".
Jag gillar verkligen AIKs attityd nu, man agerar mer och mer som en storklubb, t.ex. vid Borgesvärvningen och nu detta. Men samtidigt måste AIK behålla kontrollen, vi börjar äntligen komma rätt ekonomiskt igen och det vore idiotiskt med ett ekonomiskt självmord likt 1999 då hybrisen var total.
Eller 2005 då allt såg ljust ut och så kom snedsteg som The Terrace och den nya hemsidan.
En AIK-akademi i Afrika låter som sagt otroligt intressant och har potential att bära frukt inom ett par år, men frågan är om AIK för stunden är tillräckligt ekonomiskt starka för att starta upp ett sådant projekt just nu?

Jag har väldigt stor tillit till Jens Andersson, Johan Strömberg och Björn Wesström och om de är säkra på att AIK har tillräckligt stabil ekonomi för att göra det så kör, men just nu har vi inte råd med chansningar.
Annars kanske Swedbank kan vara med och finansiera en sådan sak, vore onekligen god image för de inblandade företagen att för en med deras mått mätt billig peng bygga en skola och fotbollsakademi i Afrika.

***

Kort sagt så är det kring AIK det händer nu, underbart med medial uppmärksamhet inför 2012, sista året på Råsunda.
Behöver jag ens uppmana er att köpa årskort?

RSS 2.0