Jag gillar attityden, så länge AIK behåller kontrollen

Ett bra tag sedan jag skrev nu på grund av brist på motivation, men nu händer det en hel del kring AIK och då börjar det krypa i fingrarna.
Först en liten Silly Season-uppdatering.
Celso Borges, en av norska ligans bästa spelare skrev på nyårsdagen på ett treårskontrakt och han ses givetvis som en stor stjärna med Allsvenska mått mätt och har med all rätt stora krav på sig.
Costaricanen är 23 år gammal och jagades av bland annat toppklubbar i belgiska ligan. Han kom som bosman och det snackas om att han fick en sign-on på cirka fyra miljoner kronor och att han kommer tjäna över 100 000 kronor i månaden. En topplön med Allsvenska mått mätt, men Flavio hade ungefär samma och han såldes nyligen till en kinesisk klubb.
Det ska också understrykas att AIK fick ekonomiskt stöd av Swedbank Arena.
- Vi har fått riktade medel i Swedbankavtalet så värvningen belastar inte sportdelens ekonomi, säger Jens T Andersson. 
AIK har alltså åtminstone på pappret gjort en riktigt bra affär men det samma sak gällde med Sebastian Eguren och Svante Samuelsson och där minns vi ju hur det gick.
Nu gäller det hursomhelst för AIK att vara smarta, och arbeta som en storklubb gör efter en storvärvning.
Fokusera på stjärnan.
Ge Borges nummer 10, använd honom i reklamkampanjer och så vidare, allt för att öka hypen inför kommande säsosng och sälja ännu mer årskort. För det är en stjärna som anlänt, inget snack om saken.

Som jag nämnde lite kort ovan blev det alltså klart att Flavio lämnar för en liten summa, han går till ett kinesiskt lag. Perfekt för AIK, Flavio satt på en hög lön som det var otroligt viktigt att bli av med.

Ett rykte dök upp på forumet Flashback idag. Flashback är inte särskilt trovärdigt, men samma skribent som droppade dagens rykte avslöjade att Borges skulle bli klar så det är helt klart värt att åtminstone spekulera lite i ryktet.
Om allt gick i lås skulle spelaren bli klar inom några dagar.
Enligt en annan skribent rörde det sig inte om Goitom utan en "mer defensiv spelare".
Detta kan alltså tolkas som allt bakom anfallare. De troligaste kandidaterna är Markus Jonsson eller Pontus Farnerud, främst den förstnämnda.
Jag är i ärlighetens namn negativt inställd till de båda. Markus Jonsson börjar bli till åren och har nyligen varit utomlands vilket allt som oftast betyder hög lön. Dessutom stod Martin Lorentszon för en riktigt bra fjolårssäsong, främst andra halvan av året och jag tror mycket på honom.

Farnerud kräver med största sannolikhet också riktigt hög lön och det är redan trångt på innermittfältet.

***

FotbollDirekt släppte idag nyheten att AIK ville starta upp ett fotbollslag, alternativt köpa ett fotbollslag i Afrika. Det går inte att hävda något annat än att det pirrar lite extra i magen när man läser sådant. Det vore ett ruggigt spännande projekt, tänk er själva "FC Black Army".
Jag gillar verkligen AIKs attityd nu, man agerar mer och mer som en storklubb, t.ex. vid Borgesvärvningen och nu detta. Men samtidigt måste AIK behålla kontrollen, vi börjar äntligen komma rätt ekonomiskt igen och det vore idiotiskt med ett ekonomiskt självmord likt 1999 då hybrisen var total.
Eller 2005 då allt såg ljust ut och så kom snedsteg som The Terrace och den nya hemsidan.
En AIK-akademi i Afrika låter som sagt otroligt intressant och har potential att bära frukt inom ett par år, men frågan är om AIK för stunden är tillräckligt ekonomiskt starka för att starta upp ett sådant projekt just nu?

Jag har väldigt stor tillit till Jens Andersson, Johan Strömberg och Björn Wesström och om de är säkra på att AIK har tillräckligt stabil ekonomi för att göra det så kör, men just nu har vi inte råd med chansningar.
Annars kanske Swedbank kan vara med och finansiera en sådan sak, vore onekligen god image för de inblandade företagen att för en med deras mått mätt billig peng bygga en skola och fotbollsakademi i Afrika.

***

Kort sagt så är det kring AIK det händer nu, underbart med medial uppmärksamhet inför 2012, sista året på Råsunda.
Behöver jag ens uppmana er att köpa årskort?

Kommentarer
Postat av: Senor Celso Borges

Håller helt klart med om att vi inte får ta oss vatten över huvudet med främst det tilltänkta akademiprojektet i Afrika.Nu har jag visserligen hört att det är extremt billigt att både köpa ett lag och starta upp en akademiverksamhet av något slag i de flesta afrikanska länder.Men, dock är det en sak till man bör vara ganska SÄKER på i sammanhanget:och det är ju att det i gengäld bör ge lite pengar tillbaka in i kassan åt andra hållet ( in i AIK ) också, om det ska vara någon större mening med det hela som jag ser det.Så länge det inte är helt gratis vill säga - för då finns det ju däremot inga som helst risker förstås.

2012-01-03 @ 23:53:58
Postat av: Joakim Hall

FC Black Army, var exakt mitt förslag. Klubben har ju redan funnits... :)

2012-01-04 @ 07:14:08
URL: http://nyheter24.se/blogg/aik-fotboll/
Postat av: Johan

Känner mig också tveksam till Farnerud och Mackan.Och vad händer med Helgi i sådant fall, eller har man tänkt sig att lira 4-3-3. Nja tveksamt.Vet du eller nån annan om avtalet med Swedbank gett mer pengar än dom som lagts på Borges? Kanske finns det miljoner kvar av det, och då är jag inte så negativ till att värva in nån av dessa. Tror ju egentligen att Farnerud är en bättre spelare än Helgi. Och ska man vinna guldet och klara sig till EU-gruppspel, så behövs truppen spetsas och breddas.Som sagt, kan man finansiera dessa el nån av dom eller andra riktiga klasspelare genom att det finns fler swedbankmiljoner att använda, gärna för mig.Vad behövs egentligen för att starta upp en klubb och akademi?

Man behöver ju inte bygga en arena för 30 000 och köpa in alla afrikas störats talanger och vinna deras CL.Räcker det inte med att regga en klubb. Köpa/hyra lite mark. Ordna till ett par fotbollsplaner. Klubbhus, gym. Och använda Mörk och hans kontkatnät och scouting? Spelarna i dom flesta länder i Afika lär vara rika om dom får 1000 kronor i veckan var. 25 spelare som får ca 1000 kronor var att leva på i Afrika. Samt en ledarstab på säg 5 personer med liknande lön. Plus några från vår klubb som är avlönad i Sverige då. Bevattning av planerna. Eller om man ordnar konstgräs.

Kanske kan man även skicka ner en del av våra svenska talanger att träna där nere för att få andra kvaliteter som bara finns i den Afrikanska fotbollen.Tror inte alls att det måste kosta så mycket mer än sammarbetet med Väsby gjort varje år.

2012-01-04 @ 11:11:49
Postat av: johan

Nu såg jag att jag nog tog i med 1000 kr i veckan. Skulle stå 1000 kronor i månaden.

2012-01-04 @ 11:13:37
Postat av: TankaromAIK

Angående akademin så snackas det en del om att AIK skulle kunna köra det tillsammans med Portland som också är intresserade av Afrika.Johan, som du säger det behöver inte bli särskilt dyrt när projektet kommer igång, men en hel del i startkapital lär behövas.Jocke, haha det måste ju vara givet om det inträffar!

2012-01-04 @ 17:27:31
URL: http://tankaromaik.blogg.se/
Postat av: Gul-Svart råtta!!!!!!!

Johan:ja, finns ju en del tveksamheter till både Farnerud och Mackan i mina ögon.Och det första jag tänker på är deras eventuella avtal/ kontrakt kontra deras ändå rätt höga ålder.Som jag ser det bör man ju anpassa storleken på kontrakten till deras ålder och inte minst hur många förväntade år till de kan tänkas spela som aktiva.Vill ju inte se att vi sitter och betalar en alldeles för hög månadslön för dem i förhållande till deras ålder, samt hur länge till de tänkt vara aktiva som spelare som sagt.Extra viktigt då de ju inte lär kunna säljas vidare till proffslivet ( NÅGOT MER ) i så sena år heller skulle jag tro.Däremot är det ju väldigt svårt att veta/ vara säker på om en spelare kommer att lyckas eller inte, oavsett ålder, på förhand.Där kanske vi och andra sidan måste chansa lite ibland - men som vanligt dock INTE till vilket pris som helst tänkte jag säga.

2012-01-04 @ 18:05:00
Postat av: Johan

Gul-Svart RåttaPrecis det jag menar med löneanspråk kontra ålder klass osv.Jag undrar bara om det här med Swedbankavtalet, om det finns fler miljoner där? som kan täcka deras eventuella löner och som då inte belastar AIKs ekonomi, så får dom gärna komma för min del.Om dessa två kommer och gör 3-4 år i klubben och har saker kvar att ge, så får man en bra kontinuitet där, tillsammans med Nisse och RÅP.

2012-01-04 @ 21:53:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0