Nästa års AIK. Del 5.

Dags för femte delen i inläggsserien "Nästa års AIK". Idag ska innermittfältarna bedömas.

Robert Åhman-Persson #5. Kom till AIK: 2010. Kontraktslängd: 2013.
Kommentar: "RÅP" återvände till AIK i somras efter en sejour i Malmö som hade varit relativt lyckad målmässigt, men spelmässigt övertygade han inte särskilt mycket vilket ledde till att han fick nöta bänk till förmån för Ivo Pekalski och Wilton Figueiredo. AIK passade på och plockade hem RÅP för ca 2-3 miljoner kronor, en summa som jag tycker är på tok för hög med tanke på hur bra han är som fotbollsspelare. Förstatouchen var en katastrof, trots sin längd har han inte särskilt bra huvudspel, och defensivt är han "okej". Det var den allmänna uppfattningen när han kom, och han förstärkte knappast laget.
Men när spelet mot slutet av säsongen blev bättre och bättre så ökade kvalitén på både Helgí Danielssons och RÅPs insatser och det såg ut som att med lite mer tid kunde de bli väldigt bra tillsammans.
Jag hade hellre sett en spelskicklig spelare likt Dulee Johnson på innermittfältspositionen bredvid Helgí, men AIK har inte råd och får istället nöja sig med två defensivt lagda mittfältare.
Positivt med RÅP är också att han i nödsituation kan gå ner som mittback.
Slutsats: STANNA.

(Klicka för större bild)

Helgí Danielsson #7. Kom till AIK: 2010. Kontraktslängd: 2013.
Kommentar: Kom på fri transfer samma dag som RÅP och inledde positivt men smittades sedan av övriga laget och hamnade i en riktigt svag period ett tag.
Precis som RÅP så reste han sig dock i slutet av säsongen och under vissa stunder liknade han nästan en sämre version av Jorge Ortiz.
Helgi är en suverän bollvinnare och en duglig passningsspelare och jag ser honom som en solklar startspelare 2011. Spelar han när han är som bäst har han goda förutsättningar för att vara en nyckelspelare 2011.
Jag gillar som ni märker Helgi och tycker att kritiken han fått har varit oförtjänt. Det ska bli oerhört intressant att se vad han kan uträtta 2011, och jag är övertygad om att med en spelskicklig mittfältare bredvid sig hade han presterat ännu bättre.
Slutsats: STANNA.

(Klicka för större bild)

Daniel Tjernström #8. Kom till AIK: 1999. Kontraktslängd: 2010.
Kommentar: Var ska man börja? Lagkaptenen, konungen, hjälten, ja det finns många passande ord för denne gigant.
Han har spelat i 28 767 minuter, gjort 372 matcher och sprungit 236,7 kilometer för AIK. En suverän lagkapten som aldrig viker ner sig eller klagar på för lite speltid.
Tjerna är just nu i förhandlingar med AIK, kontraktet har egentligen gått ut men han fortsätter att träna tills nytt kontrakt skrivs. Om det nu gör det.
Jag kan inte annat än tycka att Tjerna ska ha nytt kontrakt, trots den lilla speltiden kommer han vara enormt viktig för AIK en säsong som denna med nya tränare och mycket nytt inom organisationen.
Jag hoppas innerligt att han kan tänka sig att spela för en relativt låg lön, AIK måste skära ned på lönekostnaderna.
Jag vet inte vad jag mer ska skriva, och om det ens behövs skrivas mer?
Kungen Daniel Tjernström ska stanna i AIK. Punkt slut.
Slutsats: STANNA.

(Klicka för större bild)
Kevin Walker #15. Kom till AIK: 2007. Kontraktslängd: 2011.
Kommentar: Kevin Walker spåddes en lysande framtid efter att ha briljerat under försäsongen 2009. Men då hände det som inte fick hända. Kevin drog på landslagsläger och drabbades av en envis blodförgiftning som hängde kvar hela säsongen.
2010 fick han mycket sparsamt med speltid och lånades bland annat ut till Assyriska. Trots den knapra speltiden gjorde han ändå mål som inhoppare mot Åtvidaberg hemma i Miran Burgic sista match.
Kontraktet går ut snart och AIK verkar tyvärr vilja sälja Kevin. Jag tycker att det är helt fel, istället för att sälja honom för runt 100 000 så bör AIK ge honom lite högre lön och låta honom utvecklas ännu mer. Grabben har helt klart potential, och det är ingen jätterisk att förlänga med två-tre år.
Slutsats: STANNA.

(Klicka för större bild)

Niklas Maripuu #18.
Kom till AIK: 2010. Kontraktslängd: 2012.
Kommentar: Niklas har spelat i AIK sedan barnsbe och även vunnit sm-guld i innebandy för AIK.
Svår att bedöma då jag knappts sett honom, han fick bara hoppa in 2010 och då gjorde han det helt okej.
Maripuu håller knappast för startelvan 2011 och bör lånas ut till tex Brommapojkarna där han kan utvecklas i Superettan i lugn och ro istället för att nöta bänk.
Intressant framtidsnamn.
Slutsats: LÅNA UT.

(Klicka för större bild)

Viktor Lundberg #28. Kom till AIK: 2009. Kontraktslängd: 2012.
Kommentar: Viktor Lundberg behövde två minuter på sig i Allsvenskan, sedan hade han gjort mål. Det har flutit på rätt hyfsat för Viktor sedan dess, han har gjort en del mål och fått ganska bra med speltid med tanke på sin ringa ålder.
I slutet av 2010 fick han väldigt mycket speltid, då som yttermittfältare och han bekräftade för oss med svaga inlägg och valpigt spel att han inte ska vara yttermittfältare. I sista matchen 2010 mot Åtvidaberg gjorde han betydligt mycket bättre ifrån sig, även om han spelade bort lite väl mycket boll.
Viktor är en stor talang som med rätt träning kan bli riktigt, riktigt bra! Får han förtroende på rätt position har han landslagspotential. Lundberg är grymt träningsvillig och gör alltid bra ifrån sig på träning, en väldigt positiv egenskap.
Enligt mig bör han inte lånas ut, Viktor är en riktigt bra back-up-spelare som vid behov kan gå in var som helst på mittfältet eller i anfallet.
Slutsats: STANNA.

(Klicka för större bild)

*****

Första riktiga blogginlägget på ett tag, kändes sådär men hoppas ni är nöjda...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0